Afbeelding boek tips & weetjes

SLECHTE VERSUS GOEDE KWALITEIT

Wat is een slechte foto om te bewerken en wat een goede? Bekijk onderstaande foto's eens nauwkeurig. Ze lijken beide scherp, ook de linker oude foto toch? Nou is dit nog een hele goede oude foto, ze zijn er veel en veel slechter!

 

Kijk nu eens naar de details daaronder (klik op de foto's om ze te vergroten), dan zie je een duidelijk verschil.

 

De linker foto is zeker nog wat te verbeteren maar verscherpen is lastig, want dan verscherp je de ruis (de 'korrels') ook en dat wil je niet. In Photoshop is het mogelijk om ruis te verminderen maar daarmee wordt de hele foto waziger. Vandaar dat ik bij oude, korrelige foto's meestal kies voor handmatig licht en donker aan te passen. Dat maakt meestal al een aardig verschil. 

  • Dus verwacht nooit een superscherpe oude foto retour, maar een opgeknapte! 

Oud mag best oud blijven, anders is het geen oude foto meer;-) 

Oude en recente foto
Detail slechte en goede foto

FOTO VAN EEN FOTO MAKEN?

Liever niet, omdat de kwaliteit meestal enorm achteruit gaat maar als het niet anders kan:

  • geen kunstlicht gebruiken (i.v.m. reflectie)
  • dicht bij natuurlijke lichtbron maar géén direct zonlicht
  • houd je (mobiele) camer zo recht mogelijk boven het te fotograferen object
  • maak altijd een paar foto’s, zo is er nog keuze

DE INFORMATIE VAN EEN FOTO

Hieronder zie je drie voorbeelden van foto's met weinig tot geen informatie. Klik er maar eens op dan zie je aan de vergroting wat ik bedoel: ze hebben amper informatie. Ze zijn vaag, onscherp, missen details. 

Oude onduidelijke foto
Onduidelijke foto
Oude foto slechte kwaliteit

Wat er niet is kan je niet herstellen*. Bij dit soort plaatjes kan je nog werken met lichter/donkerder maken, het contrast vergroten dus. Daardoor lijkt het of de foto wat scherper is geworden, maar dat is niet echt zo.

 

De foto van de groep met de motorfiets is ook van slechte kwaliteit maar die is nog een klein beetje op te knappen. Alleen in de hoek bij de pijl mist alle informatie.

 

Op zich is een foto van dergelijke slechte kwaliteit iets op te knappen. Dan kan je denken aan beschadigingen wegwerken, indien mogelijk ruis verminderen (maar dat vermindert de scherpte nog meer), contrast verbeteren en een kleur geven (mono). Dit laatste kan een foto optisch nog iets 'scherper' laten lijken.

 

Soms laat iemand een dergelijke foto opknappen. Dan is het vaak de enige foto die ze van iemand hebben. Houd er rekening mee dat er toch al snel twee uren werk in gaan zitten!

Oude foto hersteld

De foto van de spelende kinderen is daarentegen heel goed op te knappen. Alle informatie zit als het ware onder de 'nevel'.

 

Heb je nou een onduidelijke foto die je zou willen laten opknappen, stuur hem gewoon en ik kijk voor je of het mogelijk is. Je kunt aan de hand daarvan bepalen of het voor jou de moeite (en het geld) waard is.

 

Vaak is waterschade ook goed te herstellen. Als een stuk van de foto af is kan het meestal gerepareerd worden door het ontbrekende deel weer netjes aan te vullen.

 

Daarom is een beoordeling zo belangrijk: het kost je niets en het verplicht je ook tot niets.

Zó simpel kan het zijn;-)RESOLUTIE EN PIXELS

Op het internet is van alles te vinden over resolutie en pixels. Daar ga ik je hier dus niet mee vermoeien, maar een klein voorbeeld ter verduidelijking is wel leuk.

 

Hoe groter het bestand/de foto, hoe beter de bewerking. Een hoge resolutie en veel pixels geeft een mooier resultaat. Zie het voorbeeld hieronder. 

Foto met weinig pixels
Foto met veel pixels

HOEVEEL PIXELS TELT JOUW FOTO?

Wil je weten hoeveel pixels jouw foto breed en hoog is? Dat kan op een PC door de eigenschappen van een foto te bekijken. Klik met de rechter muisknop op de foto en meestal zie je daar bijvoorbeeld 'Info' of 'Eigenschappen' staan. het kan er ook naast staan als je de foto gewoon aanklikt.


Fotobewerking ballerina op toneel