Ingekleurde oude foto van man met hoge hoed

TIPS, TRICKS & WEETJES

(zullen regelmatig aangevuld worden)

  • Jaren geleden was het bijna niet te doen om een foto te bewerken die gemaakt was met een mobiele telefoon. De kwaliteit van die camera's is inmiddels dusdanig verbeterd dat het nu wel mogelijk is
  • Foto's gemaakt met een 'gewone' camera zijn vrijwel altijd goed te bewerken. Het is daarbij wel handig als de foto scherp is en niet te zwaar over- of onderbelicht. Ook dan kan bewerking veel doen, maar vaak mist dan 'informatie'. Voorbeeld: een zwaar overbelichte foto heeft geen details in de lichte, uitgebeten plekken. Waar geen informatie is kan je die ook niet bewerken

SLECHTE VERSUS GOEDE KWALITEIT

Wat is een slechte foto om te bewerken en wat een goede? Bekijk onderstaande foto's eens nauwkeurig. Ze lijken beide scherp, ook de linker oude foto toch? Nou is dit nog een hele goede oude foto, ze zijn er veel en veel slechter!

 

Kijk nu eens naar de details daaronder (klik op de foto's om ze te vergroten), dan zie je een duidelijk verschil.

 

De linker foto is zeker nog wat te verbeteren maar verscherpen is lastig, want dan verscherp je de ruis (de 'korrels') ook en dat wil je niet. In Photoshop is het mogelijk om ruis te verminderen maar daarmee wordt de hele foto waziger. Vandaar dat ik bij oude, korrelige foto's meestal kies voor handmatig licht en donker aan te passen. Dat maakt meestal al een aardig verschil.

 

  • Dus verwacht nooit een superscherpe oude foto retour, maar een opgeknapte!

 

Oud mag best oud blijven, anders is het geen oude foto meer;-) 

Oude en recente foto
Detail slechte en goede foto

DE INFORMATIE VAN EEN FOTO

Hieronder zie je drie voorbeelden van foto's met weinig tot geen informatie. Klik er maar eens op dan zie je aan de vergroting wat ik bedoel: ze hebben amper informatie. Ze zijn vaag, onscherp, missen details. 

Oude onduidelijke foto
Onduidelijke foto
Oude foto slechte kwaliteit

Wat er niet is kan je niet herstellen*. Bij dit soort plaatjes kan je nog werken met lichter/donkerder maken, het contrast vergroten dus. Daardoor lijkt het of de foto wat scherper is geworden, maar dat is niet echt zo.

 

De foto van de groep met de motorfiets is ook van slechte kwaliteit maar die is nog een klein beetje op te knappen. Alleen in de hoek bij de pijl mist alle informatie. 

 

Op zich is een foto van dergelijke slechte kwaliteit iets op te knappen. Dan kan je denken aan beschadigingen wegwerken, indien mogelijk ruis verminderen (maar dat vermindert de scherpte nog meer), contrast verbeteren en een kleur geven (mono). Dit laatste kan een foto optisch nog iets 'scherper' laten lijken.

 

Soms laat iemand een dergelijke foto opknappen. Dan is het vaak de enige foto die ze van iemand hebben. Houd er rekening mee dat er toch al snel twee uren werk in gaan zitten!

 

* Een foto als bovenstaande zou wel ingetekend kunnen worden op beperkte schaal. Het resultaat zal duidelijker zijn maar een dergelijke bewerking is behoorlijk intensief en kostbaar om uit te laten voeren.  

Oude foto hersteld

De foto van de spelende kinderen is daarentegen heel goed op te knappen. Alle informatie zit als het ware onder de 'nevel'.

 

Heb je nou een onduidelijke foto die je zou willen laten opknappen, stuur hem gewoon en ik kijk voor je of het mogelijk is. Je kunt aan de hand daarvan bepalen of het voor jou de moeite (en het geld) waard is.

 

Ik moet bekennen dat kwalitatief slechte foto's voor mij een leuke uitdaging zijn. Zelfs de kleinste verbeteringen maken al een aardig verschil.

 

Vaak is waterschade ook goed te herstellen. Als een stuk van de foto af is kan het meestal gerepareerd worden door het ontbrekende deel weer netjes aan te vullen.

 

Daarom is een beoordeling zo belangrijk: het kost je niets en het verplicht je ook tot niets.

Zó simpel kan het zijn;-)Resolutie en pixels

Op het internet is van alles te vinden over resolutie en pixels. Daar ga ik je hier dus niet mee vermoeien, maar een klein voorbeeld ter verduidelijking is wel leuk.

 

Hoe groter het bestand/de foto, hoe beter de bewerking. Een hoge resolutie en veel pixels geeft een mooier resultaat. Zie het voorbeeld hieronder. 

Foto met weinig pixels
Foto met veel pixels

Hoeveel pixels telt jouw foto?

Wil je weten hoeveel pixels jouw foto breed en hoog is? Dat kan op een PC door de eigenschappen van een foto te bekijken. Klik met de rechter muisknop op een foto in een directory, kies eigenschappen, en klik op het tabje 'samenvatting'.

 

Op een Mac: selecteer de foto in de Finder en toets command+i. De afmetingen staan onder het kopje 'meer info'.


Fotobewerking ballerina op toneel